Fra museet / From the museum

vigeland ungdomstidAllerede som gutt viste Vigeland usedvanlige evner i treskjæring. 15 år gammel begynte han i treskjærerlære hos Torsten Kristensen Fladmoe i Kristiania. Om kvelden gikk Vigeland på Tegneskolen, og i ledige stunder besøkte han Skulpturmuseet. 

I 1886 ble Fladmoe syk og verkstedet stengt. Vigeland reiste tilbake til Mandal. Kort tid etter hjemkomsten døde faren av tuberkulose, og Vigeland måtte hjelpe til med å underholde familien. Først to år senere reiste han tilbake til hovedstaden. 

I begynnelsen av februar 1889 oppsøkte Vigeland billedhugger Brynjulf Bergslien med en bunke tegninger med egne komposisjoner. Vigeland hadde da oppholdt seg i Kristiania siden oktober 1888. Først hadde han livnært seg som treskjærer, men etter at han ble oppsagt på selveste julaften hadde han levd nærmest som en løsgjenger. Bergslien var straks oppmerksom på Vigelands talent og sørget for en beskjeden understøttelse fra noen av byens velstående borgere. Allerede samme år debuterte Vigeland på Statens Kunstutstilling med gruppen Hagar og Ismael

Tidlig i 1890 begynte Vigeland i billedhugger Mathias Skeibroks atelier. Siden høsten 1889 hadde han fulgt Skeibroks undervisning på Tegneskolen. Men den hjemmelige naturalismen som Skeibrok representerte kunne i lengden ikke tilfredsstille den unge søkende kunstneren. Han følte seg mer i pakt med de nye romantiske strømningene.
© Vigeland-museet / Nobels gate 32 / N-0268 Oslo / tel. +47 23 49 37 00 / postmottak.vigeland <at> kul.oslo.kommune.no


Webdesign ©2016-17 Web Norge